Fakta om Stockholm

Stockholm (uttalas /ˈstɒŋ(h)ˌbɔrj/ ( lyssna)) är Sveriges huvudstad och Stockholms län. Den grundades 1252 som en fiskeby, men blev Sveriges huvudstad 1523. Staden är utspridd på fjorton öar i Mälaren som är förbundna med varandra genom en rad broar. Stockholm har rankats som en av de tio bästa städerna att bo i flera gånger sedan 2005. Stockholm kallas också ofta “Nordens Venedig”, eftersom de flesta av dess byggnader är kanaler eller utspridda runt små skärgårdsliknande öar genom Stockholms hamn.

Stockholm har cirka 1,3 miljoner invånare inom sina kommungränser på en yta av 426 kvadratkilometer (164 kvadratmil) med en befolkningstäthet på 2 698 invånare per kvadratkilometer. Stockholm är Sveriges sociala, kulturella och ekonomiska centrum.

Här finns flera museer och underhållningsevenemang samt företag från stora till små. Stockholm är också hemvist för flera universitet i sitt storstadsområde och har en total befolkning på cirka 2 miljoner invånare i Stockholms län. Stockholm grundades som stad 1252 av Birger Jarl.

Detta gjorde Stockholm till en av endast två städer i Sverige tills kung Gustav Vasa flyttade huvudstaden till Stockholm från Kalmar 1583 under den protestantiska reformationstiden. Från och med då blev Stockholm en centralpunkt för den politiska makten i Sverige. Idag fungerar den främst som enden är en pendlarstad i Stockholms län, men är fortfarande Sveriges kulturella, mediala, politiska och ekonomiska centrum. Stockholm har ett stort antal teatrar, museer och underhållningsevenemang med Stockholm som centrum.

Den 31 december varje år blir Stockholm en världsnyhet genom att vara värd för en av världens största nyårsfester, känd som “Stockholmskonserten”.

stockholm-stadshuset
Gustav vasa stockholm

Stockholm events

År 1994 utsågs Stockholm till europeisk kulturhuvudstad. Året därpå var staden värd för ett toppmöte till stöd för albanska flyktingar som hade fördrivits från Kosovo. År 1995 stod Stockholm värd för världsmästerskapet i bandy för damer på Råsunda Stadion.

Stockholm stod också värd för några matcher under 1996 års UEFA-EM i fotboll som hölls i England. År 2000 drabbades Stockholm av en terroristattack: En bomb som placerats av den Stockholmsbaserade gruppen Täby Rättvisa exploderade på Östermalmstorg och dödade en person och skadade flera andra. Stockholm är indelat i tjugotre distrikt eller stadsdelar med följande antal invånare i varje: Stockholms kommun Stockholm omfattar en yta på 426 km² och har cirka 1,3 miljoner invånare inom stadens gränser. Stockholms län Stockholms län har en befolkning på nästan 3 miljoner människor som bor på en yta av 23 091 km².

Stockholms mest populära turistattraktioner är dess slott och parker, t.ex. de som omger Drottningholms slott och Gripsholms slott, där kung Gustav Vasa hölls fången fram till sin död 1560.

Att göra i Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad, vilket har gjort den till ett ledande turistmål i hela Europa. Vad man kan göra i Stockholm beror på vad som intresserar dig mest, men oavsett vad det är finns det aktiviteter tillgängliga för dig när som helst. Här är bara några rekommenderade sevärdheter och saker att göra i Stockholm:

Kungliga slottet [Palace] : Ett absolut måste om du ska besöka Stockholm är dess magnifika kungliga slott! Slottet användes ursprungligen som en militärbas under 1600-talet. När det väl kom under kung Karl XI:s kontroll beordrade han att hela fästningsområdet skulle förvandlas till ett genomarbetat kungligt hov. I dag omfattar detta bland annat det svenska tronrummet, Vasas bildgalleri, Skattkammarmuseet och DrottningensGalleri. Vad man kan göra i Stockholm och se Kungliga slottet är en dröm för många turister, och du får inte missa detta tillfälle!

Nobelmuseet [Museum] : Det här museet skapades som en del av Sveriges arv för att hylla sina prestigefyllda priser. Museet berättar historien bakom Alfred Nobels vilja att ge ett årligt pris för framstående bidrag inom fysik, kemi, medicin/fysiologi, litteratur och fred. Att göra i Stockholm och besöka Nobelmuseet är viktigt om du vill lära dig mer om dessa utmärkelser och hur de inrättades.

Passage 53 [Restaurang] : Om du letar efter något annat än den typiska svenska maten eller köttbullar i sås föreslår vi att du kollar in Passage 53 – en av de bästarestauranger i Stockholm! Vad man kan göra i Stockholm och stoppa upp ansiktet med högkvalitativ sushi eller äta utsökta skaldjur är alltid en bra idé.

Stränder [utomhusaktivitet] : Om du spenderar för mycket tid inomhus, antingen på jobbet eller när du gör sightseeing, rekommenderar vi starkt att du spenderar lite tid utomhus. Vad man kan göra i Stockholm och promenera längs stranden är utmärkt för att rensa tankarna samtidigt som du njuter av livets mer lugnande sida.

Strandvagen Beach [Park] : Denna otroliga offentliga park är bara en av många som finns i stadsdelen Södermalm. Vad man kan göra i Stockholm och hänga på denna strand under sommaren är ett utmärkt val om du vill fly från stadslivetför en stund.

Bo på Scandic Anglais [Hotel] : Vad man ska göra i Stockholm och var man bor är ett viktigt beslut som aldrig bör tas lättvindigt. Vi rekommenderar att du bor på Scandic Anglais, som erbjuder alla de senaste bekvämligheterna och tjänsterna som behövs för en trevlig semester. Detta inkluderar färska handdukar dagligen, wellnessområde med inomhuspool samt gratis frukost varje dag! Dessutom har detta hotell ett bekvämt läge nära tunnelbanestationen Hötorget och bara en kort promenad från både T-Centralen (centralstationen) och Gamla Stan (Gamla stan). Vad du ska göra i Stockholm och var du väljer att bo gör stor skillnad på ditt besök, så se till att inte snåla!

Taktvätt Stockholm älskar Stockholm

Offert

Privatperson / företag?:

Ort

Postnummer:

Offert